Ruszyły zapisy na warsztaty
Zapraszamy do rejestracji na warsztaty odbywające się w czasie festiwalu.
Małe, ale zgrabne: mikroopowiadania dla początkujących
Warsztaty kreatywnego pisania
prowadzenie: Jan Carson
17-18 sierpnia, 10.00-14.00
Dwudniowe, interaktywne warsztaty poświęcone mikroopowiadaniom. Warsztaty skupiać się będą między innymi na strukturze opowiadań, kreowaniu fabuły, rozwijaniu koncepcji i utrzymywaniu spójności utworów, w czym pomóc mają ćwiczenia pisarskie, dyskusje i liczne okazje do prezentacji i rozbudowywania pomysłów literackich. W warsztatach udział może wziąć każdy – również ci pisarze, którzy dopiero zaczynają poznawać tajniki krótkich form. Uczestników prosimy o zabranie notesu, długopisu i aktywnej wyobraźni. Warsztaty będą prowadzone w języku angielskim
Jan Carson zaprasza na warsztaty kreatywnego pisania
Czytanie w pryzmacie. O uniwersalności doświadczeń w literaturze
warsztaty czytelnicze
prowadzenie: Elżbieta Rutkowska
16 sierpnia, 13.00-15.00
Do jakich książek sięgamy? Jak budujemy listę lektur i czyje doświadczenia chcemy poznać? Jak rozumiemy bohaterów powieści i czy potrafimy być świadomi/e, a co nieodłączne, również krytyczni/e wobec „neutralnej uniwersalności” czytanych powieści? Podczas spotkania zastanowimy się, jak nie wpaść w pęta uniwersalności doświadczeń i zobaczyć brata oraz siostrę w bohaterach pisarzy/rek. Nasze granice wyznaczy wrażliwość, a nie poziom stężenia melaniny czy przestrzegania norm społecznych. Sprawdzimy, jakie książki przemawiają do naszej duszy i gdzie następuje załamanie światła w pryzmacie.
Warsztaty kulinarne inspirowane kuchnią Jane Austen
prowadzenie: Kuba Winkowski
17 sierpnia, 11.00 -14.00
Uczestnicy warsztatów kulinarnych na tegorocznej edycji Literackiego Sopotu będą mieli okazję przygotować razem z Kubą wyjątkowe potrawy. Najlepszy Kucharz Wielkiej Brytanii 2019 pokaże im, jak połączyć typowo angielskie przepisy, inspirowane książkami Jane Austen, z polskimi, sopockimi składnikami. Akcenty wiktoriańskie będą przeplatać się z przyjemną, nadmorską aurą i na pewno będzie bardzo smacznie.